Vijesti

NOVE MJERE REPUBLICKOG STABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, zasjedao je Republički štab za vanredne situacije na kome su donesene nove mjere.

"Nakon sjednice štaba, vezano za epidemiološku situacija, obavještavam vas o nekoliko činjenica. Evidentno je pogoršanje epidemiološke slike. U odnosu na 22. februar u toku 7 dana značajno se pogoršala situacija sa tendencijom rasta. Možemo reći da broj lica koji se liječi je porastao za 100 lica. Zbog svega ovoga i onog što se dešava u regionu bilo je neophodno da sagledamo mjere", rekao je ministar Šeranić.

Mjere koje su donesene danas se odnose na sljedećih sedam dana, da vidimo da li će doći do stabilizacije.

Kada govorimo o mjerema, govorimo o sljedećem:

- Zabranjuje se muzika uživo u ugostiteljskim objektima

- Bez obzira na kapacitet objekta, maksimalan broj dozvoljenih lica je 50

- Suspenduju se sportska i rekreativna takmičenja, ne profesionalna nego amaterska

- Traži se od svih javnih ustanova da ukoliko se može, da se pređe na rad od kuće

"Nemamo potvrdu da li se kod nas govori o nekom drugom soju virusa, mada postoji mogućnost zbog povećanog broja zaraženih", rekao je Alen Šeranić.

Uskoro opširnije....

APEL GRAĐANIMA DA POSTUPE ODGOVORNO PRILIKOM PALJENJA  VATRE NA OTVORENOM

 

Teritorijalna vatrogasna jedinica Teslić, apeluje na građane da tokom obavljanja proljetnih radova na krčenju zemljišta i prilikom uređenja imanja, da spaljivanje otpadaka vrše samo na površinama koje se mogu kontrolisati kao i na za to previđenim mjestima, uz maksimalan oprez i dok su vremenske prilike pogodne.

 

Pri spaljivanju korova i drugog zapaljivog materijala potrebno je ugasiti ostatke nesagorenih materija, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja.

 

U prethodnih sedam dana na području opštine Teslić evidentirano je 20 požara, te ovom prilikom pozivamo građane da čim primijete požar, o tome obavijeste vatrogasce na broj 123 ili policiju na broj 122.

 

Protiv svih lica koja budu izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu biće poduzete odgovarajuće kazne propisane Zakonom o zaštiti od požara.

 

 

 

Sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije: Hoće li biti novih mjera?

Republički štab za vanredne situacije održaće danas sjednicu u Banjaluci.

Sjednica će biti održana u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske sa početkom u 15.00 časova, najavljeno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Nakon jučerašnje sjednice Štaba novinarima je rečeno da će Institut za javno zdravstvo Republike Srpske danas predložiti Republičkom štabu dodatne mjere zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije uzrokovane virusom korona.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će razmatrati mogućnost ponovne organizacije posla od kuće, načina rada ugostiteljskih objekata i izvođenja muzike uživo, broja lica koja mogu da borave u njima, te organizovanja sportskih manifestacija.

Nakon sjednice, u 15.30 časova biće održana konferencija za novinare koju možete pratiti na programu ATV-a, Fejsbuk stranici ATV Banja Luka info i portalu www.atvbl.com.

 

Meteorolozi najavili snijeg i susnježicu

Danas se u Bosni i Hercegovini prognozira sunčano. Lokalno po kotlinama u Bosni će biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura većinom između -5 i 0°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 20°C.

U petak se u Bosni i Hercegovini očekuje postepeno naoblačenje prije podne. U drugoj polovini dana pretežno oblačno vrijeme. Padavine se očekuju od večernjih sati i tokom noći na subotu. Glavnina padavina je u Bosni. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. U večernjim satima vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 17°C.

U subotu će biti pretežno oblačno veći dio dana. Širom Bosne prije podne se očekuje susnježica ili snijeg, s tim što u nizinama može padati i kiša. U Hercegovini uglavnom lokalno može pasti malo kiše. Nešto više padavina na sjeveru Hercegovine. Razvedravanje u večernjim satima. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 12°C.

 Izvor: mojaBanjaluka.info

Povoljni uslovi za vožnju, upozorenje na učestale odrone

BANJALUKA - Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija po suvim kolovozima, uz povoljne uslove za vožnju.

 

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju na učestale odrone u usjecima i pored kamenih kosina, posebno na dionici puta Brod na Drini - granični prelaz Hum/Šćepan Polje, gdje je putnički saobraćaj otežan, a za teretna vozila obustavljen.

Iz BiHAMK-a upozoravaju na smanjenu vidljivost u jutarnjim časovima, zbog magle na području: Ključa, Sanskog Mosta, Doboja, Goražda i Trnova.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica-Gradiška, dionica Mrakovica-Podgradci.

Zbog radova, izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu Modriča jedan - Vukosavlje /Jakeš/ - Podnovlje - Šešlije - Johovac - Rudanka - Doboj - granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju dionice magistralnog puta Doboj - Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju izmijenjen je režim saobraćaja.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija otežano, jednom trakom. Preporučuje se svim učesnicima u saobraćaju da za kretanje koriste alternativne pravce.

Zbog radova izmijenjen je režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Tedin Han - granica Republike Srpske/FBiH /Križ/.

U toku je izgradnja kružne raskrsnice na magistralnom putu Klašnice - Laktaši u Laktašima, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznim putem kroz Laktaše.

Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj se preusmjerava na auto-put, iz pravca Gradiške na petlju Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke vozila kod Hotela "Ćubić", iz pravca Prnjavora na petlju Drugovići, a iz pravca Srpca na petlju Laktaši.

Iz AMS preporučuju vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put "Deveti januar" i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Na dionicima puta međuentitetska linija Stanić Rijeka - Doboj - granični prelaz Brod, međuentitetska linija Ledenice - Modriča - Johovac - auto-put -Banjaluka - Manjača - međuentitetska linija Velečevo i međuentitetska linija Ledenice - Crkvine - Doboj - međuentitetska linija Karuše kreće se prevoz vangabaritnog tereta.

U toku je izgradnja male hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš-Obodnik.

U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš - Kneževo, u mjestu Živinice, pa su radnim danima u vremenu od 7.00 do 17.00 časova povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na regionalnom putu Ukrina-Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na putu i 2. mostu, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona preko nadvožnjaka na dionici magistralnog puta Klašnice dva - Šargovac u mjestu Trn.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Zbog izgradnje priključaka za benzinsku pumpu, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka jedan - Banjaluka dva /Krajiških brigada/. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija i njeno poštovanje je obavezno.

Na auto-putu A-1 u FBiH saobraća se usporeno zbog izvođenja radova na petljama Kakanj i Visoko, uz postavljenu privremenu signalizaciju.

U toku su radovi u tunelu "Crnaja" na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. Od 23.00 do 4.30 časova na ovoj dionici saobraćaj se obustavlja.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je i dalje obustavljen zbog radova u tunelu "Jasen". Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona /sa izuzetkom autobusa/ usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na graničnim prelazima nema dužih čekanja.

Na prelazu Metaljka /Čajniče-Pljevlja/ moguć je prelazak granice od 7.00 do 19.00 časova.

Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH.

BiH je otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan "pi-si-ar" test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Izvor: nezavisne novine

 

 Na meteorološkim stanicama FHMZ izmjereni novi temperaturini rekordi za februar

Rekord za maksimalnu temperaturu zraka iz 2008. godine izjednačen je 23. februara 2021. godine u Livnu. Narednog dana izjednačeni rekord je i nadmašen, 20,9°C za 0,7°C je više od prethodnog rekorda. Da bi 25. februara 2021. godine taj novi rekord bio ponovno oboren sa vrijednošću od 21,2 °C. Ovo se nikad nije desilo ni na jednoj meteorološkoj stanici tokom februara.

Na visinskoj meteorološkoj stanici Ivan-sedlo također, je nadmašen temperaturni rekord 25. februara 2021. godine izmjereno je 18,5°C, što je također za 0,8°C više od rekorda iz 2008. godine.

FHMZfhmz

Također, na meteorološkim stanicama Drvar i Jajce oboreni su stari rekordi. U Drvaru je 25. februara 2021. godine izmjereno 24,8°C što je više za 0,8°C od rekorda izmjerenog 21. februara 1990. godine, dok je u Jajcu 25. februara 2021. godine izmjereno 23,8°C čime je za 0,2°C nadmašen rekord od 25. februara 2008. godine.

 

U Mostaru jučerašnja temperatura skoro da je izjednačila stari rekord, izmjerenih 24,9°C je samo 0,1°C manje od apsolutnog maksimuma izmjerenog 24. februara 1990. godine.

“𝗦𝘃𝗲 𝗻𝗮𝘃𝗲𝗱𝗲𝗻𝗲 𝘃𝗿𝗶𝗷𝗲𝗱𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶 𝗻𝗼𝘃𝗶𝗵 𝗿𝗲𝗸𝗼𝗿𝗱𝗮 𝘀𝘂 𝗽𝗿𝗲𝗹𝗶𝗺𝗶𝗻𝗮𝗿𝗻𝗶 𝗽𝗼𝗱𝗮𝗰𝗶 𝗶 𝘁𝗲𝗸 𝗻𝗮𝗸𝗼𝗻 𝗱𝗲𝘁𝗮𝗹𝗷𝗻𝗲 𝗸𝗼𝗻𝘁𝗿𝗼𝗹𝗲 𝘂 𝗙𝗛𝗠𝗭 𝗯𝗶𝗰́𝗲 𝗶 𝘇𝘃𝗮𝗻𝗶𝗰̌𝗻𝗶”, naveli su iz FHMZ.

Izvor: N1info.com

Inspektori pojačavaju kontrolu poštovanja mjera, pomagaće im MUP

Inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove i inspektori u jedinicama lokalnih samouprava u narednom periodu vršiće pojačan inspekcijskim nadzor nad sprovođenjem mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti na teritoriji Republike Srpske.

Iz Inspektorata Republike Srpske saopšteno je da će podršku na terenu inspektorima pružati i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

U saopštenju se naglašava da je cilj pojačanih kontrola sprovođenje mjera definisanih zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije shodno epidemiološkoj situaciji, koja u posljednjem periodu ukazuje na tendenciju porasta broja osoba pozitivnih na virus korona.

Rad inspektora organizovan je u smjenama, te poslovni subjekti mogu očekivati njihov dolazak u dnevnim, večernjim i noćnim časovima.

"S obzirom na to da je zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije definisano da je od 1. marta dozvoljeno organizovanje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, upozoravamo ugostitelje da su dužni da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera", poručuju iz Inspektorata.

Iz Inspektorata pozivaju privredne subjekte da poštuju radno vrijeme, da radni prostor organizuju tako da se ispoštuju propisane mjere i da vode računa o broju lica koja istovremeno mogu boraviti u objektu.

"Cilj inspekcijskog nadzora je da se poštovanjem mjera i organizovanjem rada u skladu sa preporukama, omogući odvijanje privrednih aktivnosti u mjeri u kojoj je to moguće. Naš zajednički interes je da privredni subjekti rade, ali uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera", pojašnjavaju u Inspektoratu.

U okviru sprovođenja preventivnih mjera na suzbijanju širenja virusa korona, do sada je kod poslovnih subjekata izvršeno 38.677 inspekcijskih kontrola, u kojima su izrečene kazne od 555.000 KM, dok je za 53 objekta izrečena mjera privremene zabrane rada.

Izvor: MojaBanjaluka.info

 

SUTRA BEZ STRUJE ČEČAVA CENTAR I PRIBINIĆ CENTAR

Kako nam javljaju iz Elektroprivrede, sutra 25.02.2021 godine (četvrtak), ELEKTRO DOBOJ RJ TELIĆ izvodit će radove na reviziji i remontu TS ČEČAVA CENTAR i TS PRIBINIĆ CENTAR.

TS ČEČAVA CENTAR, u vremenu od 08:30 do 10:30 časova,

TS PRIBINIĆ CENTAR, u vremenu od 11:30 do 13:30 časova.

U slučaju loših vremenskih uslova, radovi se odgadjaju i ukoliko dodje do ranijeg zavrsetka radova, potrošačima će se pustiti napon bez dodatnog obavještavanja.

Počela kampanja „Budi vidljiv, ne budi figura“

Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Auto-moto savez Republike Srpske i jedinice lokalne samouprave u februaru mjesecu provode preventivnu kampanju "Budi vidljiv, ne budi figura“.

Prema podacima MUP-a RS, kad je u pitanju starosna dob poginulih, najviše poginulih je starije od 60 godina. Skoro sve nezgode dogodile su se u noćnim uslovima odvijanja saobraćaja (većina nezgoda između 16 časova i 22 časa), van naselja, na otvorenom i neosvijetljenom dijelu puta.

Medijska kampanja ima za cilj da ukaže pješacima na opasnosti  kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim uslovima vožnje, kako se kretati pravilno, da je neophodno nositi fluroscentni prsluk ili neki drugi svjetloodbojnih predmeta.

Takođe, cilj kampanje je ukazati vozačima koliko je bitno da stakla na vozilu budu čista i da farovi budu ispravno podešeni i čisti, da prilikom napuštanja vozila na javnom putu koriste svjetlodobojni prsluk.

Realizacijom akcije "Budi vidljiv, ne budi figura", očekuje se povećan oprez svih pješaka u saobraćaj, a posebno starijih lica i povećanje njihove uočljivosti od strane vozača u noćnim uslovima vožnje, kao i oprez vozača prilikom vožnje u naselju i kroz prigradska naselja, kao i veća tehnička ispravnost uređaja za osvjetljavanje puta.

Izvor: MojaBanjaluka.info

 

Pandemija nije zaustavila praksu đaka

BANJALUKA, PRIJEDOR - Stručna praksa srednjoškolaca u Republici Srpskoj će se odvijati ove školske godine uprkos pandemiji virusa korona, ali u onim preduzećima koja poštuju sve epidemiološke mjere i preporuke za svoje radnike.

©2021 “MOMČILOVIĆ – STUDIO M” d.o.o. Sva prava zadržana.