Vijesti

Deset biljaka koje odbijaju komarce i muve

Deset biljaka koje odbijaju komarce i muve

Sa toplim i lijepim vremenom dolazi i najezda raznih insekata - od komaraca koji nam zagorčavaju boravak na otvorenom, do mrava, raznih buba i muva koji vole da se uvuku u kuće i stanove.

 

I komarci, i mravi, i muve i drugi insekti počeće da vas zaobilaze ako koristite biljke koje imaju jak miris, odnosno hemijsko jedinjenje koje samo oni mogu da osjete.

Botaničari izdvajaju 10 biljaka koje su u isto vrijeme i dekorativne, i mogu da zaštite od najezde insekata.

Nana

Nana se često koristi u kulinarske svrhe, ali takođe može učiniti čuda kada je u pitanju borba protiv najezde mrava u vaš dom.

Pospite mentu gdje god da pronađete mrave i gledajte ih kako odlaze. Snažan miris koji ova biljka ima rastjeruje insekte. Esencijalno ulje nane takođe je djelotvorno.

Lavanda

Lavanda sadrži jedinjenje zvano linalol, koje je dobro poznato sredstvo protiv buva, voćnih muva, moljaca i bubašvaba.

Ako je zasadite na terasi, zamirisaće cijeli komšiluk. U borbi protiv insekata možete da je koristite i tako što ćete šaku lišća lavande staviti u bočicu sa raspršivačem napunjenu vodom i poprskati rastvorom nameštaj i prostorije u kući.

Macina trava

Mačke vole macinu travu, ali komarcima ona nije omiljena. Ova biljka izbacuje tečnost koja ima visoko efikasnu moć odbijanja komaraca.

Posadite macinu travu na balkonu ili u kući i uživajte u prostoru bez dosadnog zujanja komaraca.

Žalfija

Žalfija ima prirodno jedinjenje zvano kariofilen koje odbija komarce i bube. Pored toga što lijepo miriše i korisna je i kao čaj, možete je koristiti i za rastjerivanje insekata.

Ukoliko zapalite nekoliko grančica ove biljke, vidjećete da će insekti nestati iz vaše okoline.

Ruzmarin

Cvijet ruzmarina ima moć da odbije komarce. Dodajte jednu šolju suvog ruzmarina u litar vode, prokuvajte, pustite da se ohladi i stavite smjesu u bočicu sa raspršivačem. Možete ga primijeniti i direktno na kožu, kao dobru zaštitu od komaraca.

Istom tečnošću možete da zaštitite i kućne ljubimce od ovih insekata.

Matičnjak

Matičnjak ima divan miris, ali bube ne vole ovu aromu, tako da od nje bježe.

Listove zdrobite kako bi miris bio jači, a zatim ih utrljajte na kožu kako biste odbili komarce i bubice.

Bosiljak

Miris bosiljka je jak  i zbog toga uspješno rastjeruje bube i komarce. Njegovi listovi imaju četiri odbojna jedinjenja za insekte, a sve što je potrebno jeste da ih protrljate da bi se oslobodio još jači miris.

Ako držite ovu biljku pored prozora, spriječićete komarce da uđu u kuću.

Origano

Većina ima osušeni origano kod kuće, jer ga koristimo u kulinarstvu. Ali svježa biljka je mnogo efikasnija u suzbijanju insekta, jer oni ne vole miris ovog začina.

Izgnječite 4 do 5 šaka lišća origana da biste oslobodili sokove biljke. Poslije toga, smjesu stavite u posudu sa vodom i ostavite na sunčanom mjestu. Neka odstoji 12 sati.

Potom dodajte tečni sapun, procijedite i stavite vodu u bočicu sa raspršivačem. Naprskajte prostorije u kući i oslobodićete se komaraca, ali i moljaca.

Vratić

Žuto cvijeće vratića i njegov miris poznati su po tome što odbijaju muve. Možete listove protrljati i u vazduhu će se osloboditi aroma zbog koje vam nijedna muva neće priviriti u kuću.

Ageratum (Goruća ljubav)

Ageratum, u narodu poznat kao "goruća ljubav" često se koristi u parfemima, ali se takođe preporučuje i kao sredstvo protiv komaraca.

Imaju jedinjenje - kumarin, koje komarcima smeta i odbija ih. Možete ga posaditi na terasi ili ga držati u vazi, jednako je djelotvoran za odbijanje insketa.

(Telegraf.rs)