Vijesti

Tramp potvrdio: Pompeo se sastao sa Kimom, prošlo glatko

Tramp potvrdio: Pompeo se sastao sa Kimom, prošlo glatko

VAŠINGTON - Predsednik SAD Donald Tramp potvrdio je danas da se dosadašnji direktor CIA Majk Pompeo, kojeg je šef Bijele kuće nominovao za novog šefa američke diplomatije, prošle nedelje sastao sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom.

"Majk Pompeo se prošle nedelje sastao sa Kim Džong Unom. Sastanak je protekao veoma glatko i formiran je dobar odnos. Sada se radi na detaljima Samita (Tramp-Kim). Denuklearizacija će biti sjajna stvar za svet, ali i za Severnu Koreju!", naveo je američki predsjednik na Twitteru.

Rojters je prethodno, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, objavio da je kandidat za državnog sekretara SAD i dosadašnji direktor CIA Pompeo tajno je posjetio Sjevernu Koreju tokom uskršnjih praznika i sreo se sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong unom, kako bi razgovarali o planiranom samitu Kima i američkog predsjednika Donalda Trampa.

Tom posjetom, Pompeo je postao prvi od najviših američkih zvaničnika koji se sreo sa Kimom i time dao snažan znak da Tramp želi da razgovara sa sjevernokorejskim liderom.

Susret Pompea i Kima organizovali su šefovi južnokorejske i sjevernokorejske obavještajne agencije, Su Hun i Kim Jong Čol, a sa ciljem da se vidi da li Kim ima ozbiljne namjere da pregovara.

Prema navodima neimenovanog izvora, Pompeo, jedan od najpouzdanijih Trampovih savjetnika rekao je nakon susreta da nijedna lokacija nije izabrana iz liste opcija, kao i da do sada nisu napravljeni nikakvi logistički aranžmani.